Kesiapsiagaan: Kepentingan Keperluan Latihan Bencana Sebagai Langkah Kesediaan Sukarelawan Banjir - Md Akhir, Nur Hafizah; Azman, Azlinda; Md Akhir, Noremy (Perdana: International Journal of Academic Research, 2020)
This research paper is discuses about disaster training preparation for flood volunteers. Almost every year, flooding is one of the disaster that occured in Malaysia. While volunteers are important elements during disaster relief process. This study uses qualitative methods using case study design. A total of 27 volunteers under Department of Social Welfare (JKM) have been selected by using purpose sampling. In-depth interviews were conducted and data obtained were analyzed using Nvivo12. The finding of this study showed that preparedness training was a need for disaster volunteers. Therefore, preparedness training is vitally important factor that need to be addressed. It can help volunteers to move up and develop their professional skill and work more productive and effective. In addition, this study also can contribute to a positive implication for the disaster volunteer’s practices in Malaysia. Abstrak Kertas kajian ini membincangkan berkaitan latihan kesediaan sebagai langkah kesiapsiagaan sukarelawan bencana banjir. Hampir setiap tahun Malaysia mengalami bencana banjir.. Manakala sukarelawan merupakan elemen penting semasa proses bantuan bencana. Kajian ini mengunakan kaedah kualitatif dengan mengunakan reka bentuk kajian kes. Seramai 27 responden yang terlibat dalam bidang sukarelawan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia (JKMM) telah dipilih berdasarkan persampelan bertujuan. Kaedah temu bual secara mendalam telah dirakamkan, ditranskip dan dianalisis mengunakan Nvivo12. Hasil kajian mendapati latihan kesediaan adalah keperluan yang diperlukan oleh sukarelawan bencana. Oleh itu, langkah latihan kesediaan adalah faktor penting yang perlu diberi tumpuan agar sukarelawan dapat memberi bantuan yang lebih efektif. Selain itu, kajian ini juga diharapkan dapat memberi implikasi yang baik terhadap praktis sukarelawan bencana di Malaysia.